Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Sabtu, 18 Oktober 2014

Anwar tetap pulang hadapi keputusan Liwat II

 Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bertegas untuk  pulang ke tanah air bagi menghadapi keputusan perbicaraan kes Liwat II, walau tahu benar bahawa beliau mungkin akan dipenjara.

"Kebanyakan cendekiawan Islam menggesa saya untuk terus berada di sini (United Kingdom) kerana mereka tidak dapat menduga betapa sukarnya melihat saya dipenjara.

"Saya kata, 'tidak'. Ini adalah soal pendirian, saya tahu benar kesusahan dan dugaan yang harus dihadapi dalam melawan sistem yang korup dan tidak telus,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu wawancara disiarkan akhbar UK, Telegraph. Anwar berada di negara itu untuk menyertai mesyuarat jawatankuasa bertindak mengenai reformasi pendidikan tinggi di negara Islam.

Mahkamah pada Mac lalu mendapati beliau bersalah atas tuduhan liwat dan menjatuhkan hukuman lima tahun penjara, namun beliau masih bebas sementara menunggu keputusan rayuan.

Beliau akan meringkuk di penjara sekali lagi sekiranya keputusan Mahkamah Rayuan pada 28 Oktober tidak memihak kepadanya.

Anwar, 67 didakwa meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan di sebuah kondominium pada 2008, yang dinafikan oleh ketua pembangkang itu.


Achmad Abdollah · Top Commenter · Works at Government

 Anwar hanyalah sebagai individu yang memberikan semangat dan jalan kepada rakyat untuk bangkit bersama2 menentang kezaliman.. Jika ada individu lain selain Anwar dan mempunyai semangat juang dalam menyatukan rakyat semua lapisan dalam politik bagi menentang parti politik yang bermasalah tentu rakyat akan tetap berjuang bersama-sama dan menyokongnya... kebetulan hanya individu itu Anwar dan dari bekas pemimpin umno maka malangnya perjuangannya dipertikaikan dengan memberi pelbagai tuduhan dsbnya oleh pihak dari parti sebelah sana. Aku percaya umno akan gembira jika mereka dapat jatuhkan Anwar kerana mereka fikir rakyat menyokong beliau kerana dirinya bernama Anwar.

Aku harap ada pemimpin lain yang tampil lebih hebat darinya untuk memperjuangkan nasib rakyat melalui politik dan ketika itu aku percaya umno akan mencari alasan lain pula untuk menjatuhkan individu tersebut.. ketika itu macai akan tahu yang pemimpin mereka hanya berjuang untuk menjatuhkan individu yang menganggu periuk nasi mereka dan bukannya menjatuhkan seseorang yang hanya bernama Anwar Ibrahim..

Tiada ulasan: