Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Jumaat, 9 April 2010

Hargai 1Malaysia


Goh Hoe Hoe Apr 7, 10 10:40am

Saya bepegang kuat kepada 1Malaysia dan tidak percaya apa yang dikatakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar bahawa gagasan itu terbitnya daripada konsep One Israel.

Pada saya ulasan Anwar adalah sesuatu yang merendahkan rakyat yang menafikan bakat dan kebolehan rakyat Malaysia.

Gagasan 1Malaysia dengan cogankata "Rakyat didahulukan , pencapaian diutamakan " diilhamkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak adalah berlainan daripada fahaman
Zionist, Great German,Facistsm dan Dai Nippon (Great Japanese imperialism) yang berasakan fahaman perkauman yang sempit.

Sebaliknya Gagasan 1Malaysia adalah berasaskan perpaduan dalam pelbagaian dan lapan nilai murni yang universe merangkumi:
  • Kebudayaan
  • Ketabahan
  • Penerimaan
  • Pendidikan
  • Integriti
  • Meritokasi
  • Rendah hati
  • Kesetiaan


Gagasan 1Malaysia sejajar dengan perlembagaan dan rukunnegara. Ia juga satu panduan hidup yang sangat baik untuk rakyat.

Sejak dahulu rakyat menghargai kedamaian dan perpaduan dan telah membuktikan kepada dunia bahawa kemakmuran dan perpaduan dapat wujud dalam suasana yang penuh dengan kepelbagaian budaya.

Di tanah air yang kita scintai, kita boleh saksikan beratusan bunga berkembang, beratusan burung berkicau. Ini sumbangan terbesar Malaysia kepada dunia.

Malaysia adalah sebuah negara yang sangat bertuah, kita mencapai kemederkaan bukan melalui pertempuran militari tetapi secara damai.

Selepas kemerdekaan Malaysia terus maju dan makmur dalam keadaaan yang damai dan stabil.

Dasar apartheid tidak dilaksanakan 1Malaysia . Rakyat yang rajin dan berusaha sanggup memperkembangkan potensi dan mencapai kejayaan di Malaysia.

Sekolah berlainan aliran yang wujud bersama sama adalah bukti yang kukuh.

Kepalgaian kebudayaan, sistem eco, sumber ekonomi dalam suasana social dan politik yang
stabil menjadikan Malaysia tempat yang menarik pelabur dan pelancong

Oleh itu saya ingin menyeru kepada semua rakyat berpegang kuat kepada gagasan 1Malaysia kerana ia adalah jalan yang memastikan kita dapat terus maju dan makmur dalam abad ini yang penuh dengan cabaran.

Masa yang diambil untuk membina Melaka adalah beratusan tahun tahun, tetapi kota Melaka dirobohkan dalam kurang tiga hari.

Bersatu teguh, berpecah roboh. Marilah kita bersatu hati memperkukuhkan perpaduan untuk memperkasakan negara kita di persada dunia,

Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang tidak patut membuat ulasan secara tidak bertanggung jawab dan juga tak seharus membangkang semata mata untuk membangkang.

Ulasan yang dibuat secara tidak bertanggung jawab adalah sesuatu yang mengelirukan rakyat dan menghalang negara daripada maju.

MalaysiaKini

Tiada ulasan: