Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Jumaat, 16 April 2010

Menyamar ejen UiTM tipu pelajar


KAMPUS UiTM di Seksyen 17, Shah Alam.


SHAH ALAM – Satu sindiket penipuan terancang yang menawarkan tempat pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM) kepada lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) terbongkar.

Sindiket berkenaan yang menyamar sebagai ejen pengambilan pelajar baru UiTM itu dikatakan membuat tawaran melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dikirim kepada remaja lepasan SPM secara rambang.

Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Dr. Sahol Hamid Abu Bakar semalam mendedahkan kewujudan ejen palsu itu yang dikesan telah menipu sekurang-kurangnya 10 individu di sekitar Seremban dan Melaka.

Katanya, setakat ini hanya seorang daripada 10 mangsa telah membuat bayaran pendahuluan sebanyak RM500 kepada ejen berkenaan.

“Selepas disiasat, mangsa berkata, ejen ini mengenakan bayaran pendaftaran di antara RM2,160 hingga RM2,700.

“Ini sudah satu penipuan kerana UiTM hanya caj wang sumbangan di antara RM200 hingga RM400 semester bagi seorang pelajar,” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini semalam.

Kosmo!


Peluit

Sekarang dah melalui talian terus di internet kenapa mesti mahu percaya SMS, ejen yang mencari jalan pintas ini. Hati-hati!.

Tiada ulasan: