Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Jumaat, 11 Mac 2011

Saiful melawan ketika diminta laku oral seks

Bekas pakar patologi forensik Hospital Kuala Lumpur (HKL) memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa Mohd Saiful Bukhari Azlan telah memberitahunya dia melawan ketika diminta lakukan oral seks pada hari kejadian liwat itu didakwa berlaku.

NONEDr Razuin Rahimi berkata Mohd Saiful memaklumkan kepadanya ketika beliau merekodkan nota sejarah perubatan Mohd Saiful pada kira-kira 9 malam, 28 Jun 2008 di HKL.

Beliau mengambil masa hampir 20 minit untuk merekodkan nota itu di Pusat Krisis Sehenti (OSCC) di HKL selepas pegawai penyiasat DSP Judy Blacious Pereira memaklumkan secara ringkas tentang dakwaan Mohd Saiful yang dia diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata tiga doktor lain, Dr Khairul Nizam Hassan, Dr Mohd Razali Ibrahim dan Dr Siew Sheue Feng, tiada ketika catatan itu direkodkan dan beliau memberi penjelasan ringkas kepada mereka selepas selesai tugasnya.

Tiada kebenaran

"Mohd Saiful juga memberitahu saya yang dia telah diliwat oleh Anwar pada 26 Jun lebih kurang 3.30 petang di mana dia tidak memberi kebenaran untuk melakukan hubungan seks itu," kata Dr Razuin ketika memberi keterangan pada pemeriksaan utama oleh Peguam Cara Negara 11 Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden.

Dr Razuin yang kini bertugas di Hospital Sungai Buloh berkata hubungan seks itu berlangsung hampir setengah jam di mana pengadu juga mendakwa dadanya telah diraba.

anwar saiful bukhari azlan sodomy allegations 300608 desa damansara condominumDiminta menjelaskan berhubung catatan di dalam borang pro-forma (borang sejarah perubatan) di mana beliau telah membulatkan perkataan 'penetrasi', Dr Razuin berkata ia bermakna 'tusukan penuh' di mana Mohd Saiful juga telah mengesahkan pancutan air mani berlaku ketika hubungan seks itu.

Apabila ditanya mengapa beliau tidak mencatatkan sebarang rujukan tentang bahan pelincir di dalam borang itu seperti yang dinyatakan oleh Mohd Saiful dalam keterangannya, Dr Razuin berkata beliau merekodkan bahan pelincir itu di dalam kertas lain kerana borang pro-forma itu hanya untuk kes rogol memandangkan HKL tidak mempunyai borang khusus untuk kes liwat.

"Maklumat itu telah direkodkan di atas kertas yang saya kemudian serahkan kepada Dr Siew dengan catatan nota yang saya buat ketika pemeriksaan perubatan dijalankan oleh pakar," jelas Dr Razuin.

Dalam pemeriksaan balas oleh Karpal Singh untuk menjelaskan makna 'rectal attempted' seperti yang tercatat di dalam borang itu, Dr Razuin menerangkan 'rektum' adalah bahagian di dalam dubur.

Tidak sampai...

"Ia adalah liwat walaupun penetrasi tidak sampai ke kawasan rektum, itu adalah makna dalam istilah perubatan untuk 'rectal attempted'," jelas saksi.

NONEBerhubung soalan lain, Dr Razuin mengesahkan DSP Judy telah merekodkan kenyataannya untuk kali pertama pada Januari 2010 dan kali kedua tiga minggu lepas.

Anwar, 63, ketua umum PKR dan ahli parlimen Permatang Pauh, didakwa meliwat pembantu peribadinya Mohd Saiful, 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Sementara itu, Ketua Staf di pejabat Anwar, Ibrahim Yaakob berkata Mohd Saiful tidak dilantik sebagai pekerja secara rasmi.

"Dia bukan pekerja tetapi sukarela yang menerima arahan terus daripada saya," katanya.

Ditanya oleh Mohamed Yusof, beliau mengesahkan Anwar menghadiri majlis makan tengah hari di sebuah kondominium milik 'Hassanuddin' pada 26 Jun 2008.

Sibuk

Bagaimanapun, katanya pada hari itu Anwar telah menghubunginya dan memberitahu dia ada meninggalkan envelop di pejabatnya di Seksyen 15, Petaling Jaya dan beliau (Ibrahim) telah meminta Mohd Saiful menghantar envelop itu kepada Anwar kerana dia sibuk pada hari itu.

NONEKepada soalan lain sama ada beliau tahu Mohd Saiful telah menghantar surat peletakan jawatan pada 27 Jun 2008, Ibrahim berkata ia telah die-mel kepada Anwar dan Anwar telah menyerahkan kepadanya.

Ditanya oleh Mohamed Yusof apakah alasan Mohd Saiful untuk berhenti kerja, Ibrahim berkata Mohd Saiful menyatakan dia tidak boleh melaksanakan tugasnya dan mahu menjadi juruterbang.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menangguhkan perbicaraan ke esok, dengan DSP Judy dijangka mengangkat sumpah sebagai saksi ke-25 sebelum pihak pendakwaan menutup kes.

- Bernama

Tiada ulasan: