Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Isnin, 8 Februari 2010

MB lawan MBFeb 9, 10 10:47am

11.00 pagi Mahkamah Persekutuan di Putrajaya memutuskan Datuk Seri Zambry Abd Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

10.42 pagi Hakim Ariffin memutuskan permohonan Nizar sepatutnya tidak dibuat mengikut Perkara 36(2) tetapi 16(2) dalam perlembagaan negeri.

10.15 pagi Ketua Hakim Malaya, Tan Sri Ariffin Zakaria sedang membaca keputusan pengadilan

10.10 pagi Panel lima anggota hakim memasuki mahkamah

Penyokong Pakatan kini melebihi penyokong BN dengan laungan "Reformasi" dan "Hidup Rakyat' terus bergema.

9.25 pagi Penyokong Pakatan semakin bertambah kepada 300. Mereka bawa banner 'mahkamah rakyat nizar mb' dan melaungkan 'reformasi' dan 'hidup rakyat'.

Lim Kit siang duduk di belakang dekat pintu, kerusi dibawa masuk oleh polis. Di sebelahnya Ngeh dan ADUN titi serong, Idham Lim.

9.50 pagi Anggota FRU memisahkan penyokong kedua belah pihak - Pakatan di sebelah kiri dan Umno di sebelah kanan.

Ngeh Koo Ham juga masuk dan berjabat tangan dengan exco negeri Perak dari BN dan speaker Ganesan9.25 pagi Kira-kira 20 anggota FRU mengarahkan semua penyokong dan media beredar dari tangga bangunan mahkamah.Nizar masuk ke mahkamah bersama isteri, dan bersalaman dengan beberapa penyokong BN.

200 Penyokong Umno berhimpun depan tangga mahkamah manakala penyokong Pakatan sekitar 100 orang.

Penyokong BN membalas dengan laungan "Daulat Tuanku" dan "Penderhaka"

9.37 pagi Penyokong BN berpaian kuning berkumpul di luar Istana Keadilan melebihi jumlah penyokong Pakatan.

9.36 pagi Penyokong BN melaungkan perkataan "Daulat Tuanku" dan "Penderhaka (traitor)"

9.10 pagi ADUN Pakatan Perak, Chang Lih Kang, Wong Kah Hoe dan Kesivinder Singh dihalang polis daripada memasuki mahkamah . Ekoran itu, 50 penyokong Pakatan mengelilingi anggota pasukan keselamatan bagi memberikan tekanan.

9.05 pagi Nizar tiba bersama isteri jam 9.05 pagi, disambut oleh 50 penyokong Pakatan yg melaungkan "Hidup Nizar", "Bubar DUN" dan "Hidup Rakyat".

8.45 pagi Tiada tanda-tanda penyokong Pakatan hadir. Hanya seorang ADUN Titi Serong dan beberapa penyokong PAS dan DAP.

8.30 pagi Penyokong BN meningkat lebih daripada 100 orang. Mereka berdoa untuk kemenangan Zambry.

8.25 pagi Kira-kira 50 penyokong BN, kebanyakannya Melayu berhimpun di depan Istana Keadilan sambil melaungkan "Daulat Tuanku", "Hidup Zambry", "Hidup BN".

8.15 pagi Sekumpulan orang, dipercayai penyokong BN, memakai kemeja-t kuning bertulis "Daulat Tuanku" berkumpul di depan mahkamah.

8.10 pagi Sekumpulan anggota polis kelihatan mula mengawal keadaan.

Peluit: Penghujung tahun lalu Peluit pulang ke kampung halaman di Perak. Peluit mendapat maklumat orang dalam (Khabar angin tentunya) katanya PR di dalam kedudukan 3/2 dalam mana hakim membuat keputusan Datuk Nizar sebagai KM yang sah di Perak. Bagaimana ianya boleh terbalik?. Mungkin itu khabar & mainan politik sahaja.

Apa-apa pun agar PR tidak gusar dengan keputusan ini, pilihan raya umum akan diadakan jua, ketika itu barulah memastikan kekuatan parti masing-masing. Baik BN mahu pun PR segalanya di tangan rakyat. Masing-masing boleh buktikan pengaruh masing-masing. Keputusan mahkamah sekadar perantaraan ke arah pilihan raya umum ke 13 nanti.

Tahniah Datuk Seri Zambry Abd Kadir yang sah menjadi KM Perak. Agar Perak akan terus maju & makmur di bawah pimpinan beliau.

Tiada ulasan: