Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Jumaat, 2 Oktober 2009

3,000 terperangkap


PASUKAN penyelamat mengeluarkan seorang wanita dari celah runtuhan di Padang, Indonesia.

Bekalan elektrik terputus jejas operasi menyelamat

PADANG: Hampir 3,000 mangsa dipercayai masih terperangkap di bawah runtuhan bangunan selepas gempa bumi melanda Sumatera Barat, tiga hari lalu.

Jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Kementerian Kesihatan Indonesia, Priyadi Kardono, berkata sehingga semalam, 715 disahkan terkorban, manakala 2,400 mangsa dimasukkan ke hospital.

Gempa bumi itu mengakibatkan kemusnahan teruk kepada sebahagian besar Sumatera Barat, dengan kebanyakan kerosakan berlaku di Padang, ibu negara wilayah itu. Priyadi berkata, lebih 20,000 bangunan dan rumah rosak teruk atau musnah sama sekali, manakala yang dipercayai masih terperangkap adalah di Padang dan enam daerah lain.

Pasukan penyelamat meneruskan usaha mencari mangsa, manakala bantuan antarabangsa termasuk khemah, ubat-ubatan, bekalan air bersih dan beratus pekerja penyelamat mula tiba di wilayah itu semalam.

Operasi menyelamat bagaimanapun terjejas berikutan terputusnya bekalan elektrik dan kekurangan jentera berat bagi mengalihkan runtuhan batu.

PELAJAR Malaysia yang cedera, Felicia Francisca dibawa pulang bersama 300 pelajar lain menaiki tiga pesawat khas TUDM.

Gempa bumi dengan kekuatan 7.6 pada skala Richter, melanda wilayah itu petang Rabu lalu, mengakibatkan beribu-ribu bangunan runtuh, manakala telefon terputus hubungan, menyebabkan sukar untuk menentukan angka sebenar kerosakan dan kehilangan nyawa.

Malaysia, Australia, Korea Selatan dan Jepun adalah antara negara yang menawarkan bantuan. Pekerja menggunakan lampu kalimantang dan jentera penggali untuk mencari pelajar, dipercayai terperangkap di sebuah bangunan sekolah yang runtuh.

Akhbar Jakarta Post melaporkan, seramai 60 pelajar sedang menghadiri kelas tambahan, ketika kejadian berlaku.

Keadaan di Padang diburukkan dengan kekurangan bekalan bahan api, kedai kehabisan bekalan makanan dan penduduk sukar mendapatkan bekalan air bersih.

Kebanyakan jalan di wilayah itu musnah berikutan tanah runtuh. Sebuah klinik dua tingkat di hospital utama bandar itu telah kosong selepas operasinya tamat turut roboh.

Pesakit di beberapa wad kecemasan dipindahkan ke khemah berhampiran, manakala rumah mayat sementara didirikan bagi menampung tempat penyimpanan mayat.

Keadaan di Pariaman yang berhampiran pusat gempa dilaporkan lebih buruk dengan beratus-ratus bangunan musnah sama sekali, tetapi keadaan di kawasan lebih terpencil belum diketahui. � Reuters

Tiada ulasan: