Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Selasa, 1 Disember 2009

Mahkamah tolak saman 817 bekas ketua kampung


Sebahagian daripada ketua kampung Pakatan Rakyat yang hadir mendengar kes saman mereka di Mahkamah Tinggi Ipoh semalam.


IPOH - Mahkamah Tinggi di sini semalam menolak dengan kos permohonan saman 817 bekas ketua kampung daripada Pakatan Rakyat (PR) terhadap kerajaan negeri Perak yang kini diterajui Barisan Nasional (BN) kerana menamatkan perkhidmatan mereka pada 16 April lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman, Ridwan Ibrahim berkata, ketua kampung bukanlah penjawat awam yang kekal dalam jawatan dan pelantikan mereka dibuat secara pentadbiran dan perhitungan politik oleh kerajaan negeri yang memerintah.

"Selaku penghubung antara kerajaan dan rakyat, individu yang dilantik sebagai ketua kampung perlulah selari dengan arus politik semasa.

"Apabila kerajaan negeri berubah polisi pun berubah. Ketua kampung baru berhak dipilih kerana faktor kesetiaan kepada kerajaan memerintah perlu diambil kira," katanya ketika membaca keputusan secara bertulis di sini semalam.

Ridwan berkata, walaupun watikah pelantikan ketua kampung yang disampaikan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin pada Julai 2008 berkuat kuasa selama dua tahun tetapi ia bersyarat.

Beliau berkata, pelantikan jawatan tersebut adalah atas budi bicara Menteri Besar Perak dan ketua kampung terlibat sedia maklum terma tersebut kerana Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pentadbiran), Datuk Mohd. Jamal Mahusin sebelum itu telah memberi taklimat kepada semua ketua kampung.

Kosmo

Tiada ulasan: