Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Isnin, 30 November 2009

Isu royalti, hinanya pimpinan Umno (Politik)


Mohd Sufian Ahmad

Sejak pengumuman Datuk PM kita berkenaan wang ehsan untuk Kelantan, saya telah mengikuti dengan penuh minat dan sabar.

Seronok sebenarnya membaca dan mendengar berita-berita yang didokong oleh pihak kerajaan pusat dalam televisyen mahupun suratkhabar.

Berita Tuan Guru dikaitkan dengan wang penajaan menunaikan haji digembar gemburkan hingga Tuan Guru terpaksa membatalkan hasrat tersebut.

Maka dengan lantang Adnan Yaakob, setiausaha UMNO memberitahu kalau dia diberi wang percuma pun dia takkan ambil ?

Benarkah begitu suci hatinya seperti yang dikata ? Atau sudah terlalu kaya dengan wang sejak menjadi orang kenamaan ? Puak-puak ini, mereka bercakap macam burung tiong dan berkokok macam ayam saja.

Sebagai orang yang dipilih rakyat adalah begitu tidak matang menilai sesebuah isu. Sepatutnya kaji dulu dan dengar dari sumber yang benar.

Apa yang saya nak bagi pandangan adalah berkenaan wang ehsan yang akan diberikan oleh kerajaan pusat.

Banyak sangat dolak dalih, menafikan hak rakyat kelantan hinggakan Mustapha Mohammad yang saya kagumi pun menjadi pengecut berkenaan isu ini. Awang Adek ? lagilah pengecut.

Sepatutnya sebagai pemimpin yang dipilih rakyat, mendahului kepentingan rakyat walaupun mereka dalam UMNO atau dalam PAS .

Saya percaya jika ada pilihanraya kecil di Kelantan nanti, isu royalti minyak akan dicanang pada penduduk kampung.

Dan percayalah, penduduk kampung sekarang jauh melangkaui kebijaksaan pemimpin UMNO itu sendiri. cuma mereka tidak berpelajaran tinggi sahaja.

Sekarang isu Kaukus, bila Kuli dipilih mengetuai angkatan ini, dengan pantas Muhyiddin menyindir Kuli untuk memikirkan dengan teliti langkah tersebut.

Mereka lupa, pembabitan isu ini dari wakil rakyat UMNO dan PAS Kelantan sepatutnya perlu. Bukan kita nak memihak mana-mana pihak. Ini adalah untuk kepentingan rakyat Kelantan.

Inilah kekecewaan rakyat Kelantan dalam memilih pemimpin yang sangat pandai mengampu ketua-ketua.

Alangkah hinanya pemimpin ini yang menafikan kepentingan rakyat sendiri semata-mata kepentingan sendiri. Kelakar juga bila mereka sepantas kilat menyokong saranan kerajaan pusat memberikan wang ehsan untuk Kelantan.

Sebaliknya pemimpin pakatan rakyat yang tidak kena mengena dengan Kelantan bangun mempersoalkan hak ini.

Inilah sebenarnya pemimpin dikehendaki rakyat yang berjuang menegakkan kebenaran.

Elok sangat kalau mereka yang mengampu kerajaan pusat membaca pandangan saya ini. Ini hanyalah pandangan daif dari seorang rakyat yang hanya hidup dengan mak ayah menoreh getah di kawasan pendalaman Gua Musang.

Saya rasa cukup terhina bila pemimpin dari negeri Kelantan pun mempersoalkan hak rakyat sendiri. Cuba la Datuk Pa , Datuk Annuar Musa, Dato Awang Adek dan lain-lain pemimpin UMNO membuka balik perjanjian petroleum yang telah dimeterai oleh Tengku Razaliegh dan pemimpin dahulu.

Janganlah berkokok sesudah matahari terbenam. Sebaiknya kalau Tuan Guru mendedahkan surat perjanjian untuk tatapan umum.

Baru kita rakyat yang tidak bersekolah tinggi tahu kedudukan sebenarnya. Boleh membezakan mana yang benar dan batil. Wallahualam.

Harakah

Tiada ulasan: