Situs Desahan

Situs ini lebih kepada suara terbuka buat pelayar dunia maya. Masakan, Hiburan, Politik Seimbang, Sukan, Olahan dari akhbar & artikel blog yang menarik.

Ketik sini akan bantu Blog ini

Jumaat, 6 November 2009

Mesej Dari Yang Dirindui (Cahayamate)

Sunday, September 6, 2009

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih
lagi Maha Penyayang

Bacalah dengan nama Tuhanmu Yang Menciptakan

Alangkah gembiranya menerima mesej dari orang yang dikasihi dan dicintai. Tidak kira melalui sms, emel atau surat biasa - ia adalah catatan yang menyampaikan mesej dari hatinya. Mesej yang diterima adalah tanda ingatannya kepada kita. Walaupun hanya sepatah perkataan yang tertera, hati yang menerima terasa sangat bahagia. Setiap masa dikenang-kenang dan dibaca pula berulang-ulang. Lantaran terlalu bahagia, fikiran hanya tertuju pada isi mesej dan orang yang menghantarnya. Wajah dihiasi senyuman ceria, dada diisi semangat menyala.

Di sebalik gembira dan bahagia menerima dan membaca mesej kekasih tadi, ada mesej yang sepatutnya lebih menggembirakan dan membahagiakan apabila membacanya. Ia adalah mesej dari Kekasih Agung, yang paling mahal nilainya, yang paling indah kalimahnya dan yang paling mengasyikkan…

Dia adalah Kekasih sebenar manusia. Dialah Allah, Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Sumber segala kasih sayang dan cinta di dunia ini sampai ke syurga kelak. Dialah yang wajib dicintai dan dikasihi sepenuh hati. Dialah yang sepatutnya berada di singgahsana cinta kita yang pertama dan utama. Kerana tanpa kasih sayang dan cintanya, maka tiadalah kita di sini, tiadalah rupa kita begini dan tiadalah iman di hati. Dari kasih sayang dan cinta-Nya, kita ada di dunia, sebagai manusia, yang bergelar mukmin. Bersyukurlah dan cintailah Dia. Jika belum, maka jatuh cintalah kepada-Nya.

Dia telah menghantar mesej agungnya semenjak lebih 1430 tahun yang lalu. Mesej agung yang tak pernah pudar ditelan zaman, tak pernah ketinggalan oleh kemajuan dan peradaban. Mesej agungnya yang punya pelbagai catatan rasa dan faham (hamba pinjam kalimah ni deh, Tuan Abuyon). Di dalamnya terkandung pesanan, nasihat, motivasi dan khabar gembira yang disampaikan dengan lenggok serta gaya bahasa yang romantis lagi melegakan. Dia juga sering mengingatkan kita dengan larangan, ancaman dan khabar duka dengan bahasa yang tegas lagi meruntun perasaan. Bahkan Dia juga bercerita tentang alam, sejarah dan fakta sains. Dia tidak pernah bakhil untuk mengkhabarkan. Malah mustahil bagi-Nya bersifat bakhil.Keindahan dan keromantisan kalam-Nya, membuatkan hati sentiasa rindu untuk mengulang baca mesej agung-Nya. Terikat hati dan jiwa, rindu sentiasa. Orang-orang yang bercinta dengan-Nya tak akan rindu lagi pada lain kalam kerana semuanya sirna oleh kehebatan kalam agung-Nya.

Di saat duka, kalam-Nya bisa memujuk dan memotivasikan. Dia mengajar manusia supaya bersabar dan tidak mengalah. Dia mengajar manusia agar jangan takut dan jangan bersedih hati. Dia mengajar semua kekasih-Nya menjadi kuat dan berani. Motivasi dari-Nya adalah yang Teragung dan tidak terbanding oleh mana-mana motivator pun di dalam dunia ini. Dialah sumber semangat buat manusia-manusia yang melarat di bumi ini.

Di saat gembira, Dia berpesan buat orang-orang yang dikasihi-Nya agar sentiasa mengingati-Nya. Sesiapa yang yang mengingati-Nya akan diingati pula oleh-Nya. Dia memberi peringatan tentang dunia dan tipudayanya. Dia tidak mahu orang-orang yang dicintai-Nya terjerumus ke dalam perangkap hawa nafsu. Dia sesungguhnya Kekasih Yang Maha Belas Kasihan kepada semua kekasih-Nya dan tidak akan membiarkan mereka hanyut dalam pancaroba dunia. Oh alangkah romantiknya Dia, alangkah ambil beratnya Dia.

Al-Quran yang berada di kamar-kamar kita itulah mesej agung dari Allah; yang sepatutnya menjadi harta paling berharga di dalam jiwa setiap orang yang mengaku beriman. Segala mesejnya; khabar gembira dan duka, pujukan dan ancaman, tauladan dan sempadan umat terdahulu, fakta sains dan ghaib, segala ilmu alam dan insan; jadikanlah mesej paling dirindui, dikenang-kenang dan diulang-ulang baca di setiap kesempatan yang ada…

*Selamat bertadarrus dan mentadabbur mesej agung dari Al-Quran; di sepanjang Ramadhan ini sehingga ke akhir hayat nanti.

Situs Cahayamate

Tiada ulasan: